Op 6 maart werd de pittoreske bakoven aan de watermolen op de Laan in Overijse opgestookt. De restauratie van de bakoven is één van de vele projecten die de Regionale Landschappen van Vlaams-Brabant in 2023 realiseerden.
Regionale landschappen zijn streeksamenwerkingen van de provincie, gemeenten en lokale verenigingen. Ze brengen inwoners en partners samen rond een landschapsverhaal dat inspireert en voor verbondenheid zorgt. In Vlaams-Brabant zijn er 5: Dijleland, Noord- en Zuid-Hageland, Brabantse Kouters en Pajottenland & Zennevallei.
Het was een gezellige bedrijvigheid in en rond het bakhuisje in Terlanen. Daar wordt nog gestookt via het ambachtelijke proces van het ‘aangejaagd stoken’ met bussels van zachthout waarbij de vlammen de bakstenen van de koepel opwarmen.
“Bij een bakoven worden de verschillende energietrappen benut. Eerst gaat brood de oven in op 220°C en direct daarna het appelgebak in de restwarmte op 180°C”, zegt Marjolijn Bloemmen, Blue Deal coördinator bij het Regionaal Landschap Dijleland, bakker en docent bij Bakhuis BO&CO.
Op 18 maart waren 115 leerlingen van het 5de leerjaar van basisscholen uit Meise en Vilvoorde te gast op de landbouwbedrijven van Jonathan De Cock en Elke De Roos. Jonge stedelingen zijn sterk vervreemd van het voedselproductieproces. Plattelandsklassen vzw werkte, samen met partners zoals de provincie Vlaams-Brabant, een vormingsaanbod uit voor landbouwers om hen sterker te maken om kinderen met een methodiek op maat te ontvangen op hun bedrijven. Tijdens vormingen kropen landbouwers in de huid van de leerlingen en vonden ze aanknopingspunten om hun verhaal rond duurzame productie van gezonde voeding aan de kinderen over te brengen.
Op de ‘boerendagen’ testen de landbouwers hun opgedane vaardigheden. Kinderen leren, ruiken, voelen en proeven er wat onze moderne land- en tuinbouwsector te bieden heeft en zien zelf hoe de vork echt in de steel zit.
We zien dat er nog heel wat misvattingen bestaan over landbouwers en hoe ons voedsel geproduceerd wordt. Door kinderen een blik te geven achter de schermen van land- en tuinbouwbedrijven willen we daar verandering in brengen. Zo komen ze te weten hoe de vork in de steel zit en hoe boeren zich dag en nacht inzetten voor ons lokaal lekker voedsel.
De insecten duiken sinds 2016, vanuit China, op in onze streek. Omdat ze weinig natuurlijke vijanden hebben, vormen ze een bedreiging voor (honing)bijen en andere inheemse insecten die onze bloemen en planten bestuiven.
Bijen zorgen ervoor dat drie kwart van de planten op aarde blijft bestaan. En dus ook voor het voortbestaan van de mens. Sinds enkele jaren vormen Aziatische hoornaars een gevaar voor onze inheemse soorten. Ze vallen honingbijen aan, dringen kasten binnen en roven hele nesten leeg. Daarom is het nodig om de Aziatische hoornaars te bestrijden.
Dankzij het trechtersysteem van de vallen kan men de Aziatische hoornaars vangen en laat men de Europese, die groter zijn, ongemoeid. (Honing)bijen kunnen er door vliegen.
“In totaal kochten we 800 vallen aan”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “Die stellen we ter beschikking van imkersverenigingen, zoals de vzw Imkers van het Pajottenland. In het voorjaar kan je de val gebruiken om jonge koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen. In de zomer kan je honingbijen beschermen door een val nabij een kast te plaatsen.”
“De Aziatische hoornaars plukken de honingbijen, net voor de kast, uit de lucht”, zegt Hilde Dierck van de vzw Imkers van het Pajottenland. “Hun aanwezigheid zorgt ervoor dat bijen minder uitvliegen, minder stuifmeel binnenhalen en dat betekent minder voeding voor de larven. Wat dan weer resulteert in meer dode bijen en minder honingopbrengst. Was er twee jaar geleden nog maar één nest in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, dan telden we er vorig jaar al zeven. Over het gehele Pajottenland zijn er vorig jaar meer dan 800 interventies geweest door de brandweer. Ook in de buurt van het Plattelandscentrum Peerenbosch werden nesten opgemerkt en vernietigd.”
Hiermee laat het PIVO de moeilijke coronajaren achter zich. De stijgende vraag naar politiepersoneel toont zich in de cijfers. Want met 283.727 uren heeft de Politieschool Vlaams-Brabant het hoofdaandeel in het totaal aantal opleidingsuren.
Het PIVO is het Vlaams-Brabants opleidingscentrum voor politie, brandweer, dringende geneeskundige hulpverlening en medewerkers van lokale en regionale besturen.
Hulpdiensten, lokale besturen, organisaties en bedrijven kunnen er terecht voor een brede waaier aan kwaliteitsvolle, praktijkgerichte en direct toepasbare specifieke en multidisciplinaire opleidingen, trainingen en vormingen.
Vorig jaar realiseerde het PIVO 469.446 opleidingsuren. Dat was 4% meer dan in 2022. Bovendien overstijgen deze cijfers de 458.585 opleidingsuren van 2019, het jaar voor de start van de coronacrisis. Hiermee heeft het PIVO de moeilijke coronajaren achter de rug.
Op 9 juni trekken we naar de stembus voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Vorige week werden de verkiezingslijsten van cd&v Vlaams-Brabant goedgekeurd. cd&v Vlaams-Brabant heeft sterk gevarieerde lijsten van mannen en vrouwen, jong en oud, ervaring en vernieuwing om onze provincie te vertegenwoordigen. Lijsttrekkers Sammy Mahdi, Peter Van Rompuy en lijstduwer Europa Koen Geens nemen deze ploeg de komende maanden op sleeptouw om doorheen heel Vlaams-Brabant mensen warm te maken voor het cd&v-verhaal: een deftig leven voor alle Vlaams-Brabanders en respect voor wat ècht telt!
Federaal lijsttrekker Sammy Mahdi: “Vanuit Zemst hebben we 3 ijzersterke kandidaten: Peggy, Saïd en Tom. Mijn eigen team voor de federale lijst wordt aangevuurd door niemand minder dan Tom Dehaene, een echt politiek beest dat zijn strepen al jaren verdient als (fiets)gedeputeerde voor onze partij. Zoon van, maar ook trotse vader en echtgenoot. En de man die in Vlaams-Brabant quasi eigenhandig gezorgd heeft voor alle fietssnelwegen.”
“Ik duw met veel overtuiging de cd&v-lijst voor het federaal parlement in Vlaams-Brabant”, zegt Tom Dehaene. “Met Sammy op kop en een lijst vol sterke kandidaten kunnen we ook op het federale niveau de stem van onze provincie laten horen. Als provinciaal gedeputeerde wil ik met mijn kandidatuur ook enkele punten op de agenda zetten. Zo wil ik dat verkeersveiligheid prioriteit krijgt en het rijbewijs met punten eindelijk wordt ingevoerd. In het verlengde van mijn werk binnen de provincie wil ik inzetten op veilige fiets -en voetpaden.”
Peggy Muyldermans – ”Ik zet me met volle overtuiging in voor de Vlaamse verkiezingen in juni, met een focus op het verbeteren van de verkeersveiligheid en het ondersteunen van onze landbouwgemeenschap. Door deze thema's centraal te stellen, hoop ik bij te dragen aan een veiligere en duurzamere toekomst voor ons allemaal. Binnen onze gemeente werk ik al sinds 2018 als gemeenteraadslid met hart en ziel aan deze belangrijke thema’s.”
Saïd Ibrahimi – “Ik streef ernaar om tijdens de aankomende bovenlokale verkiezingen de stem te zijn van onze jeugd, het verenigingsleven en ons onderwijs. Sinds 2018 ben ik gedreven lid van het Bijzonder Comité Sociale Dienst in onze mooie gemeente Zemst. Mijn inzet ligt bij het bouwen aan een inclusieve gemeenschap waar elke stem telt en waar diversiteit en gelijkheid hoog in het vaandel staan!”
Tom Dehaene duwt de federale lijst voor cd&v in Vlaams-Brabant.
De huidige fietspaden in de bebouwde kom van Meerbeek beantwoorden niet aan de nodige breedte en comfort. Buiten de bebouwde kom ontbreken de fietsvoorzieningen zelfs volledig. In Bertem is de verouderde fietsinfrastructuur ook aan vernieuwing toe.
De nieuwe fietspaden worden aangelegd op de Hulsbergstraat-Meerbeeksesteenweg. Het traject is 2,8 kilometer lang en loopt van de kern van Meerbeek tot aan het rondpunt van Bertem. Er wordt een tweerichtingsfietspad aangelegd in asfalt aan de westzijde van de weg.
Op 7 oktober organiseert Streekproducten Vlaams-Brabant vzw (Straffe Streek) een nieuwe editie van de Markt van de Smaak, deze keer in Tienen. De Grote Markt wordt omgetoverd tot een exclusieve markt van geuren, kleuren en smaken met een sterk Vlaams-Brabants karakter.
De bezoekers kunnen er snuisteren langs standen en proeven van lokale lekkernijen. 36 streek- en hoeveproducenten vertellen over hun ambacht en passie voor hun product. Die dag vindt ook de Kweikersdag plaats, de Tiense nationale feestdag. “Na onze succesvolle edities in regio’s Kunststad Leuven, Pajottenland & Zennevallei en Brabantse Kouters, verhuizen we onze Markt van de Smaak in oktober graag naar het Hageland”, zegt Paul Vleminckx, voorzitter van Streekproducten Vlaams-Brabant vzw. Van 10 tot 19 uur toveren 36 streek-en hoeveproducenten de Grote Markt in Tienen om tot een exclusieve markt van geuren, kleuren en smaken met een sterk lokaal. Op de Markt van de Smaak zelf valt er ook lekkers te winnen met het ‘Straf Rad van Fortuin’. Bij elke aankoop of consumptie ontvangt men 1 stempel op een stempelkaart. Deze kaart is te verkrijgen bij de standhouders of aan de Straffe Streek-stand. Wie een volle stempelkaart heeft en zich geregistreerd heeft via de QR-code op de stempelkaart, mag zwieren aan het rad. Men heeft altijd prijs en ontvangt een herbruikbare zak van Straffe Streek.
Door de aanleg van nieuwe fietsinfrastructuur en verbindingen met fietssnelwegen in de voorbije jaren is de luchthaven makkelijker bereikbaar met de fiets. De provincie Vlaams-Brabant plaatst nu, binnen het kader van het Stargate-project van Brussels Airport, drie fietstellers op de luchthaven om een beter zicht te krijgen op het aantal fietsers. De afgelopen jaren hebben de provincie Vlaams-Brabant en Brussels Airport Company, samen met de Vlaamse overheid, de bereikbaarheid van de luchthaven met de fiets sterk verbeterd door de aanleg van fietssnelwegverbindingen in de richting van Leuven, maar ook naar de nabij gelegen gemeenten Machelen, Vilvoorde en naar Brussel. Brussels Airport zet ook al jaren in op duurzame transportmogelijkheden van en naar de luchthaven. De fiets won de voorbije jaren aan populariteit in het woon-werkverkeer en dat biedt kansen voor de ca. 24.000 werknemers van de luchthavengemeenschap en de vele bedrijven errond. In het kader van het Stargate-project van Brussels Airport, een Europees Green Deal project met de provincie Vlaams-Brabant als partner, is het de bedoeling de luchthaven verder te ontwikkelen als moderne mobiliteitshub die reizigers, werknemers en omwonenden toelaat op een slimme en efficiënte manier vervoersmiddelen te combineren. Om een duidelijk zicht te krijgen op het resultaat van de inspanningen van de voorbije jaren, is het ook belangrijk het fietsgebruik op een efficiënte manier in beeld te brengen. Daarom hebben we nu drie fietstellers geplaatst op de verschillende fietsinvalswegen van en naar de luchthaven. Deze tellers zullen deel uitmaken van een netwerk van tellers die aangesloten worden op hun fietsbarometers.
Naast SDB Boerderij waren Fruitbedrijf Morren uit Kortenaken, Tivoli Boutique uit Erps-Kwerps, Zelfoogstboerderij Perkuus uit Sint-Pieters-Leeuw, Hof Ter Vrijlegem uit Asse en Fruit en Groenten Torenhof uit Merchtem bij de genomineerden. Voor het vijfde jaar op rij zochten we naar het uithangbord van de korte keten in onze provincie. Wie de meeste stemmen binnenhaalt, wint de verkiezing. Aan de titel is geen geldprijs verbonden. Het is louter voor de eer. De winnaar mag zich een jaar lang Korte Keten Kop van de provincie Vlaams-Brabant noemen. De laureaten en de winnaar krijgen als cadeautje korte-keten-kop-stickers. Voor de winnaar voorziet de provincie een klein extraatje, een keukenschort.
De F1 is een stuk hoogwaardige fietssnelweg rijker. Er is 4m asfalt gelegd met aan beide zijden en schrikstrook van 1m. Ook de Baileybrug over de Zenne werd vernieuwd, maar behield zijn kenmerkend uitzicht. Fietsers kunnen vlot aansluiten op de F1 via 4 verbindingen: één aan parking Zennelaan, twee in Slachthuisstraat en één met de parking in de Achterham achter BUSO De Vest. Deze verbindingen zorgen voor nog eens 400 meter extra fietspad. De F1 is een belangrijke en veel gebruikte fietssnelweg naar Brussel. Het nieuw stuk fietssnelweg zorgt ervoor dat heel wat pendelaars niet meer door het centrum van Vilvoorde moeten fietsen. Ook voor de scholieren uit de buurt en de werknemers van het Jan Portaels ziekenhuis is dit een hele verbetering. Fietsen is één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken, is gezond en goed voor het milieu. We willen daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op en moedigen gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Dat is een gemeente-overschrijdend netwerk dat woonkernen, scholen, winkelcentra en bedrijventerreinen met elkaar verbindt.
Lokale exotische gewassen nu ook bij ons De klimaatverandering zorgt ervoor dat zuiderse gewassen ook hier met succes geteeld kunnen worden. Ze kunnen vaak beter tegen droogte en hoge temperaturen en ze bevatten veel plantaardige eiwitten. Landbouwers en onderzoekers zien het potentieel en werken daarom al enkele jaren aan de succesvolle invoering ervan in Vlaams-Brabant. Landbouwers zijn pioniers Momenteel zijn er een aantal pioniers in Vlaanderen die deze gewassen op hun veld hebben staan. Consumenten kunnen deze producten kopen in sommige supermarkten of via hoeveverkoop. Via www.akkerdelen.be kan men een oogstaandeel van een exotisch gewas, geteeld op een veld in Vlaanderen, kopen. Met dit oogstaandeel is men voor een kleine prijs voor één jaar mede-eigenaar van een stukje van het veld. Men breidt zijn eigen moestuin als het ware ermee uit. De landbouwer deelt via het aandeel zijn teeltriscico en kan zo investeren in innovatieve teelten. Lokale boeren steunen staat centraal bij Akkerdelen. Er zijn verschillende types oogstaandelen waardoor men ook kan kennismaken met andere producten uit de korte keten. De producten worden afgehaald op enkele afhaalmomenten. Afhankelijk van de landbouwer, wordt er dan een rondleiding met uitleg op het bedrijf gegeven. Zo krijgen de deelnemers ook het verhaal achter de boer en het product te horen. Als klant moet men dus niet zelf oogsten. Geïnteresseerden kunnen één of meerdere aandelen kopen via www.akkerdelen.be Het platform legt alles haarfijn uit en brengt de deelnemer via een k aart naar de dichtstbijzijnde boer Het project Akkerdelen wordt uitgevoerd met de steun van Vlaanderen.
Het aantal fietsers op de fietssnelwegen in Vlaanderen blijft jaar na jaar stijgen. In Vlaams-Brabant was dat het afgelopen jaar met zo'n 15%. Om deze fietsers te motiveren om te blijven fietsen organiseerden de 5 Vlaamse provincies een applausdag als dankactie.
De fietssnelwegen zijn een initiatief van de 5 Vlaamse provincies. Samen met de partners worden steden en gemeenten in Vlaanderen en Brussel vlot, veilig en comfortabel met elkaar verbonden. Na 9 jaar zijn er heel wat fietssnelwegen aangelegd en begint de blauwe F zijn plaats te veroveren in het straatbeeld. Daarom organiseerden de 5 Vlaamse provincies in juni een Fietsfeest als dank voor het gebruik van de fietssnelwegen en om de fietsers te motiveren om blijvend gebruik te maken van de fietssnelwegen. De fietsers werden bedankt met een fietsgadget, fietsfeest of een lekkere snack. In Vlaams-Brabant konden fietsers genieten van een gratis ijsje op het grasplein langs de gelijklopende fietssnelweg F3/F8. De fietsteller op deze drukbezochte fietsplek, ter hoogte van de Stella Artois Brouwerij, duidt zo’n 5.000 fietsers per dag aan. We zijn blij dat er zo veel gebruik gemaakt wordt van onze fietssnelwegen. Meer Vlaams-Brabanders op de fiets krijgen is één van de doelen van ons beleid. Het is niet alleen belangrijk om te investeren in goede fietsinfrastructuur, ook de fietsers mogen af en toe in de bloemetjes gezet worden.
De rotstuin in het provinciedomein van Huizingen werd oorspronkelijk aangelegd voor de Wereldtentoonstelling van 1958. In de tuin van 5 ha is 1.027.000 kg rots verwerkt en staan 151.000 planten. De restauratie van de rotstuin Bloemendal in Huizingen is toonaangevend qua aanpak. Het is het resultaat van een gedegen onderzoek en uitvoering. Met de Hans Vredeman de Vriesprijs 2022 lauwert het Fonds Louise Vanden Bulcke, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, een bijzonder restauratieproject met een hoge erfgoedwaarde. Met de renovatie van de iconische alpentuin 'Het Bloemendal’, zwanenzang van de Nouveau Jardin Pittoresque-beweging, werd hetgeen overblijft van het oorspronkelijke concept in ere hersteld. Ook werd de bodem van de rotstuin aangepast aan de planten.
Genieten van de zon en vakantie en velden vol zonnebloemen… Het kan ook dichtbij! Vlaams-Brabant staat bekend om zijn felgele bloeiende akkers dankzij koolzaad en mosterd. Enkele pioniertelers geven onze provincie nog extra kleur met hun zonnebloemen.
Klimaatvriendelijke zonnebloem De klimaatverandering laat zich voelen en stelt ons voor uitdagingen. Landbouwers zoeken antwoorden op de vraag hoe ze moeten omgaan met weersextremen. En daar komt de zonnebloem in beeld. Deze bloem profiteert immers van onze warme zomers. Hun diepe, sterke wortels kunnen tot 2 meter diep gaan. Daardoor kunnen ze droogteperiodes veel beter doorstaan dan veel andere gewassen. Bovendien zijn zonnebloemen ook goed voor de bodem. In het najaar worden enkel de zonnebloemhoofden geoogst. Plant en wortelstelsel blijven achter en vergaan tot humus. Humusrijke bodems werken als een goede spons bij hevige regenval en zijn dus ook een goede zaak voor het klimaat. Lokale voeding steeds belangrijker Rusland en Oekraïne waren tot voor de oorlog nummer 1 en 2 op het vlak van zonnebloemteelt. Lege rekken in de supermarkt maakten duidelijk hoe ver de gevolgen van zo’n conflict reiken. De vraag naar lokale ingrediënten en meer voedselzekerheid klinkt daardoor steeds luider. Het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant ondersteunt daarom, via het plattelandsproject ‘Zonnebloemteelt fleurt Vlaams-Brabantse landschap op’, landbouwers die met zonnebloemen willen starten. Zij zetten in op meer biodiversiteit en klimaatrobuuste teelten en de inwoners en bezoekers profiteren van een prachtig platteland en lokale hoogwaardige producten. Momenteel kan men op drie plaatsen, Boutersem, Haacht en Herent, in Vlaams-Brabant genieten van een zonnebloemzee. Wie een foto van Vlaams-Brabantse zonnebloemen of een ‘zelfie’ maakt en post op Instagram met #zotvanzonnebloem, maakt kans op een kookworkshop onder leiding van chef-kok Steppe Wouters van De Jacht in Heverlee. Hij gaat aan de slag met ingrediënten van nieuwe teelten van bij ons, zoals zonnebloem en quinoa.
Rock Werchter kiest voor lokale verankering en duurzame leveranciers. Live Nation en Streekproducten Vlaams-Brabant vzw gaan hiervoor samenwerken. Zo zal De Smaakfabriek, de pop up-keuken tijdens het festival, werken met ingrediënten recht van de lokale boer. Loïc Van Impe stelt de gerechten samen op basis van 19 streekproducten van Straffe Streek. We zijn fier dat een festival als Rock Werchter in onze provincie plaats vindt. We zien dat als een vorm van promotie voor onze regio. Met dit initiatief kiest Live Nation bovendien voluit voor lokale verankering en steunen ze mee de identiteit en ondernemers van de regio. Voor Straffe Streek is De Smaakfabriek hét bewijs dat lokale producten ondertussen mee kunnen groeien in een samenleving die steeds meer op zoek gaat naar een ecologisch alternatief voor haar huidige consumptiegedrag. Rock Werchter vervult hier een mooie voorbeeldfunctie naar andere festivals en toont dat een lokaal verhaal ook op grote schaal zeker zijn plek kan hebben.